Tadej Enci v vrhunski formi pred olimpijskimi igrami gluhih

Še dober mesec dni nas loči do začetka 23. poletnih olimpijskih iger gluhih, ki bodo potekale med 18. in 30 julijem. Letošnja gostiteljica iger, Turčija, pričakuje v mestu Samsun kar 4500 gluhih športnikov iz vsega sveta. Prihajajo iz 109 držav, kar pomeni vse države članice Mednarodnega olimpijskega komiteja gluhih. Pomerili se bodo v 21 različnih disciplinah. Slovenijo bodo na letošnjem športnem spektaklu leta predstavljali teniški igralec Marino Kegl, sprinter Tadej Enci in legendarna košarkarska reprezentanca gluhih.

Dan smo preživeli s šprinterjem Encijem, ki nas bo zastopal v teku na 400 metrov: “To v bistvu pomeni podaljšan sprint na en stadionski krog“, pojasni simpatični triindvajsetletni Velenjčan, ki atletiko že trinajst let trenira pri Atletskem klubu Velenje. Reprezentant Športne zveze gluhih je postal šele pred tremi leti, v tem kratkem času pa je že dosegel odlične rezultate. Kot debitant med gluhimi atleti je v teku na 400 metrov na evropskem prvenstvu osvojil bron, leto zatem pa je postal evropski dvoranski prvak v teku na 400 metrov. Osvojitev bronaste kolajne mu je leta 2015 prinesla častno priznanje za najboljšega gluhega športnika leta in bronasto plaketo Zveze za šport invalidov. Z leta 2016 osvojenim zlatom pa je še drugič postal najboljši gluhi športnik leta.

Tadej Enci je svoji mladosti navkljub že pokazal, iz kakšnega testa je, in osvojil številne izjemne rezultate tako na tekmovanju gluhih kot na rednih tekmovanjih. Čeprav je med slišečimi konkurenca večja, nekaj težav pa mu povzroča tudi to, da včasih ne sliši navodil starterja ali strela štartne pištole, je tudi na tekmovanjih slišečih dosegel nekaj dobrih rezultatov: “Osvojil sem veliko medalj na državnih prvenstvih med slišečimi, uvrstil pa sem se tudi v slovensko reprezentanco”,o svojih uspehih skromno spregovori uspešni atlet.

Tadejevih dobrih rezultatov zagotovo ne bi bilo brez trenerja Gregorja Doberška, ki v atletiki deluje že 25 let. “Tadej je visoko motiviran, praktično skoraj 100 odstotno realizira trening in tudi tukaj, kot je do zdaj dokazal na velikih tekmovanjih, bo maksimalno motiviran in osredotočen na svoj cilj“, o pripravljenosti atleta pojasni Doberšek. Intenzivne priprave je Enci začel že decembra lani, ko je štirinajst dni treniral na Tenerifu. Drugi del priprav, na katerih je treniral po dvakrat na dan, pa je opravil kar v Velenju: “Zadnja testiranja na treningu so nam pokazala dobre čase, najboljše čase do sedaj, realno stanje pa bomo videli na prvih tekmah, ki se bodo začele, prve resne tekme v mesecu juniju“, še doda Doberšek.

Tadej trenutno še ne ve, kateri tekmovalci imajo boljše osebne rekorde kot on, saj bo te podatke dobil šele po 11. juniju. Zagotovo pa ve, da ga čaka zahtevno tekmovanje, saj je v njegovi disciplini prijavljenih kar 61 tekmovalcev: “”Želim odteči osebni rekord na 400 m, ki znaša 49,32 sekund in potem bomo videli. Največja konkurenca bo zagotovo domačin, Turek, ki je že v lanski sezoni pokazal odlično pripravljenost in verjamem pa tudi, da bojo tudi Američani kar nevarni, ampak sam zaupam v sebe in upam, da bom čim bolje nastopil.  Trener Doberšek pa optimistično dodaja: “Tadej je še mlad atlet. Letos bo prvič nastopil v svetovni konkurenci, zato sem mu že sam dejal, naj se ne obremenjuje s tem. Presenetil je že dve leti nazaj pa lansko leto z osvojenima kolajnama. Letos pa, ne bom rekel, da gre nabirat izkušnje, ampak se gremo borit za nov osebni rekord in pa za uvrstitev v polfinale, po tihem pa upamo tudi na finale”.

Za preprečevanje poškodb in dobro regeneracijo po treningih in tekmovanjih, ki čakajo Tadeja v juniju, skrbi tudi nepogrešljivi fizioterapevt Tomaž Zamernik. Tekmovanje na olimpijskih igrah bo za Tadeja zelo naporno, saj bo moral, če se uvrsti v finale, teči kar štirikrat v treh dneh. Zato sta se s trenerjem odločila, da bo tekmoval samo v disciplini 400 metrov in se izkazal po svojih najboljših močeh.