Priprave košarkarske reprezentance gluhih na nastop na evropskem prvenstvu v Konyi (TUR)

Po lanskoletni udeležbi na svetovnem prvenstvu gluhih v košarki v Palermu, kjer je naša pomlajena košarkarska reprezentanca gluhih brez Miha Zupana in Saše Lukića osvojila 8. mesto, se reprezentanca pod vodstvom trenerja Izidorja Križana in pomočnika Bogdana Tanasiča pospešeno pripravlja za nastop na evropskem prvenstvu gluhih v košarki, ki bo od 29. junija do 8. julija v Konyi na jugu države Turčija.

Od januarja letos imajo kandidati za reprezentanco redne vadbe štirikrat tedensko v dveh športnih dvoranah: ob ponedeljkih v dvorani Zavoda za gluhe in naglušne Ljubljana, od torkih do četrtka pa v dvorani ŠD GIB na Drenikovi ulici v Šiški. V sklopu trenažnih priprav so opravili začetno fazo z kondicijskimi pripravami: tek, vadba za motoriko in ravnovesje ter vadba z žogo. V vmesni fazi so vadili nove kombinacije v napadu in obrambi. Dosedanje kombinacije so že znane našim konkurentom, zato trener vpeljuje nove taktike. Vsak teden ali dva odigrajo prijateljske tekme z klubi ljubljanske regije, ki igrajo v 2. ali 3. državni ligi.

Za prvomajske praznike so imeli skupne priprave v Planici, kjer je odličen objekt za športnike. Nasproti planiških skakalnic se skrito v gozdu nahaja sodoben, popolnoma prenovljen hotel, imenovan Dom Planica. Ta hotel, ki ga upravlja Center šolskih in obšolskih dejavnosti, nudi športnikom poleg nastanitve z prehrano uporabo športne dvorane v velikosti košarkarskega igrišča, fitnes in savno. Zunaj je njim na voljo tudi asfaltno igrišče v velikosti za mali nogomet. Športniki se lahko poslužujejo okoliške tekaške poti za kondicijski tek. Naša reprezentanca se je nastanila od 27. aprila do 2. maja, v tem času je imela intenzivne treninge tako kondicijske kot taktične. Na voljo je imela tudi maserja Samota Petrača, ki je poleg masiranja obolelih sklepov in stegenskih mišic skrbel tudi za vsakodnevno kondicijo.

V juniju pa jih čaka še ena skupna priprava, ki bo tokrat v Portorožu. Nastanjeni bodo v Centru za korekcijo sluha in govora Portorož (šola za gluhe), vadili pa v športni dvorani Lucija. Do takrat se bosta po vsej verjetnosti vrnila dva ključna igralca, ki bosta izdatno okrepila reprezentanco. Kajti cilj reprezentance je preboj med najboljših pet reprezentanc Evrope, ki se bodo uvrstile na olimpijske igre gluhih leta 2013. V času skupnih priprav v Portorožu se bodo izluščila imena članov reprezentance, ki bo že 27. junija odpotovala v Turčijo.

V turškem mestu Konya nas v skupini A čakajo nasprotniki: Hrvaška, s katero bomo odigrali prvo tekmo, Izrael, Rusija, Velika Britanija in vedno neugodna Litva, aktualna svetovna prvakinja in branilka naslova evropskega prvaka iz Bamberga leta 2008. V skupini B pa so ekipe iz Španije, Italije, Ukrajine, Poljske, Grčije in Turčije, kot gostiteljica evropskega prvenstva. Seveda, tega prvenstva so bodo udeležili tudi ženske ekipe in sicer: Belorusija, Litva, Nemčija, Grčija, Švedska, Italija, Ukrajina, Rusija in ne nazadnje še Turčija.

Kandidati za reprezentanco gluhih Slovenije pa so: Miha Jakofčič, Peter Ranković, Domen Starc, Luka Žabot, Klemen Javornik, Jan Orešnik, Matic Makuc, Aleksandar Perić, Peter Potočnik Hönigsman, Blaž Urh, Damjan Šebjan, Miro Marolt, Robert Vlah, Šime Mrša, Miha Zupan in Saša Lukić.

Podobni prispevki