Samo Petrač-najuspešnejši gluhi športnik v zgodovini športa gluhih Slovenije zaključil bogato tekmovalno kariero, katero se ne bi sramoval tudi športnik neinvalid

IMG_0351

Prvo medaljo iz evropskega prvenstva sta za samostojno državo Republiko Slovenijo leta 1992 osvojila gluha športnika Samo Petrač in Sabina Hmelina

Zveza za šport invalidov Slovenije-Paraolimpijski komite (ZŠIS-POK) je kot vsako leto v decembru organizirala velik dogodek in sicer Športnik –Invalid leta. Osmega decembra letos je bil slavnostni dogodek pred številno publiko in povabljenimi visokimi gosti iz športnega in družbenega življenja v veliki dvorani Austria Trend Hotela v Ljubljani. Eden najuspešnejših slovenskih športnikov invalidov Samo Petrač je uradno zaključil bogato tekmovalno kariero.

Samo Petrač je najuspešnejši gluhi športnik v zgodovini športa gluhih Slovenije in tudi bivše Jugoslavije in eden izmed najuspešnejših športnikov med vsemi slovenskimi invalidi. Je edini gluhi športnik na svetu, ki ima medaljo tako z letnih kot iz zimskih olimpijskih iger gluhih. V svoji bogati športni karieri je osvojil številna odličja, z večjih tekmovanj jih ima kar dvanajst. Leta 1992 je na evropskem prvenstvu v alpskem smučanju skupaj s Sabino Hmelina osvojil prvi medalji za samostojno Slovenijo. Na zimskih olimpijskih igrah gluhih leta 1995 je osvojil tri medalje, štiri leta kasneje pa po zahrbtni bolezni zlato odličje v smuku. Bil je tudi odličen kolesar in v Sofiji leta 1993 osvojil bronasto medaljo na letnih igrah gluhih v 100 km cestni dirki. Zaradi odličnih športnih rezultatov in tudi zaradi volje do življenja ga je Mednarodni komite za šport gluhih leta 2001 odlikoval z medaljo časti, štirikrat pa je bil tudi proglašen za Športnika invalida leta.

Samo Petrač je prejel priznanje ZŠIS-POK ob koncu tekmovalne kariere iz rok Bogdana Gabrovca, podpredsednika Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez in Antona Petriča, podpredsednika ZŠIS – POK.

Njegova tekmovalna kariera in pomembni dosežki

Samo Petrač je prvič nastopil na evropskem prvenstvu gluhih v alpskem smučanju leta 1986 v avstrijskem Schladmingu.

Na zimskih olimpijskih igrah je prvič nastopil v kanadskem Banffu leta 1991, ko je še tekmoval pod jugoslovansko zastavo. Bil petkratni udeleženec zimskih olimpijskih iger gluhih: Banff (KAN) 1991, Yllas (FIN) 1995, Davos (ŠVI) 1999, Sundsvall (ŠVE) 2003 in Salt Lake City (ZDA) 2007. Udeležil se je tudi letnih olimpijskih iger gluhih kot kolesar: Sofija (BOL) 1993, Kopenhagen (DAN) 1997, Rim (ITA) 2001, Melbourne (AUS) 2005 in Tajpej (TAJ) 2009.

Alpsko smučanje:

5. evropsko prvenstvo gluhih v alpskem smučanju, Serre Chvealier (FRA), 199
veleslalom, 3. mesto

13. zimske olimpijske igre gluhih, Yllas (FIN), 1995
veleslalom, 3. mesto
superveleslalom, 3. mesto

6. evropsko prvenstvo gluhih v alpskem smučanju, Sundsvall (ŠVE), 1996
slalom, 1. mesto
smuk, 3. mesto

14. zimske olimpijske igre gluhih, Davos (ŠVI), 1999
smuk, 1. mesto

7. evropsko prvenstvo gluhih v alpskem smučanju, Courmayeur (ITA), 2000

15. zimske olimpijske igre gluhih, Sundsvall (ŠVE), 2003

8. evropsko prvenstvo gluhih v alpskem smučanju, Füssen (NEM), 2004

Kolesarstvo:

17. letne olimpijske igre gluhih, Sofija (Bolgarija), 1993
cestna dirka 100 km, 3. mesto

Košarka:

S košarkarsko reprezentanco gluhih Slovenije je na evropskem prvenstvu gluhih v Tel Avivu leta 1992 osvojil 4. mesto. To je bil prvi nastop slovenske košarke gluhih na uradnem tekmovanju.