Udeležba slovenske ekipe na svetovnem prvenstvu gluhih v alpskem smučanju

V Nesselwangu, bavarskem smucarskem središču, od 23. februarja do 3. marca, poteka prvo svetovno prvenstvo gluhih v alpskem smučanju. Med 13 državami udeleženkami je tudi Slovenija s svojo smučarsko ekipo. Slovenijo bo zastopala mlada smučarka Anja Drev, ki bo tekmovala v vseh alpskih disciplinah; v smuku, super kombinaciji, superveleslalomu, veleslalomu in slalomu. Ekipo sestavljajo poleg tekmovalke Anje Drev še trener Drago Drev, Ivan Drev-serviser, Sonja Drev-asistentka in Sabina Hmelina-vodja odprave.

V nadaljevanju bomo vsakodnevno objavljali dnevniške zapise slovenske ekipe z prizorišča svetovnega prvenstva. Danes (25.2.2013)  ima Anja prvi tekmovalni dan, kjer bo debitirala svoj nastop na velikih tekmovanjih. Nastopila bo v smuku.

Petek, 22.2.2013

Prihod naše ekipe v Nesselwang ob 16.15., kjer smo imeli prisrčen pozdrav z organizatorji in tekmovalci udeleženci drugih držav. V recepciji dobimo ključe, sledila je nastanitev v olimpijski vasi. Po nastanitvi v prijetni hišici, ki je opremljena z vsem potrebnim za devetdnevno bivanje naše petčlanske ekipe, se odpravimo peš v 400 metrov oddaljeno jedilnico, ki je v sklopu recepcije. Po večerji Sabina Hmelina na kratko opiše sklepe sestanka, ki se ga je udeležila kot vodja naše ekipe.

Opis hiše: udoben dnevni prostor s televizorjem, ena večja in dve manjši spalnici, kuhinja z vso potrebno opremo in pralnica, ki jo preuredimo za servisiranje smuči, kajti na recepciji ne najdejo ključa garažnih vrat, kjer bi imeli prostor za servisiranje smuči.

Sobota, 23.2.2013

Bujenje ob 7.00. Odpravimo se na zajtrk. Po zajtrku se Anja, Drago in Sabina odpravijo na smučišče, ki je oddaljeno od kraja nastanitve tri kilometre. Na programu je trening slaloma in veleslaloma. Na smučišču je gneča, za vse ekipe je pripravljena le ena postavitev proge.

Ob 14.00 ima Sabina sestanek tehničnih delegatov in vodij odprav. Po sestanku se dogovorimo za skupno kosilo v šotoru, ki je postavljen ob vznožju smučišč. Po kosilu se odpravimo a v trgovino, kjer nabavimo material za kosila in ostali material za potrebe bivanja, saj smo se odločili, da bomo z ozirom na to, da imamo dobro opremljeno kuhinjo, tudi sami kuhali.

Ob 16.30 se pod smučiščem v Nesselwangu tik pred uradno otvoritvijo svetovnega prvenstva gluhih v alpskem smučanju zberemo člani ekip iz vseh 13 držav. Tam nas pričakajo učitelji šole smučanja z zastavami držav udeleženk. Anja z zanimanjem razišče, kdo od smučarjev drži v roki slovensko zastavo. Ugotovimo, da so nam namesto slovenske zastave pripravili slovaško, kar nas vse skupaj močno vznemiri. Odločno protestiramo in zahtevamo, da se omenjena zastava odstrani in prinese naša, slovenska. Zadevo smo uredili tako, da smo iz kombija prinesli svojo zastavo, ki je bila namenjena navijačem in jo namestili kamor sodi.

Malo za šalo, še bolj zares je Sonja vprašala člana organizacijske ekipe, ki je skrbela za protokol otvoritve, če pozna Tino Maze. »Poznam jo, ji je odgovoril.« Pa veste, ali je Tina iz Slovaške, ali je iz Slovenije?« jo vpraša. Po tehtnem premisleku odgovori: Tina Maze je iz Slovaške. Razložila mu je, da je Tina tudi iz Slovenije. Po tem sledi spust smučarjev z zastavami udeleženk po smučišču. Ob vznožju zastave prevzamejo tekmovalci. Slovensko zastavo kot edina slovenska smučarka na tem prvenstvu gluhih, ponosno prevzame Anja Drev. Težko predstavljivo je, kako bi se Anja počutila, če bi ob tem pomembnem dogodku ostala brez simbola svoje države. Še težje bi bilo, če Anja ne bi bila pozorna in bi ji v predali drog, na katerem bi plapolala zastava tuje države. Dogodek se je nadaljeval s sprevodom ekip držav udeleženk, na čelu katerega je korakala in igrala godba. Odpravili smo se proti centru mesta do prizorišča, kjer je potekala slovesna otvoritev prvega svetovnega prvenstva gluhih v alpskem smučanju. Zopet smo doživeli šok: na omenjenem prizorišču je plapolalo trinajst zastav udeleženk prvenstva, med njimi pa je zopet manjkala naša zastava. Na jamboru, ki naj bi nosil simbol naše države, je zopet plapolala slovaška zastava. Zahtevali smo, da napačno zastavo umaknejo, nakar je jambor ostal prazen. Sledili so govori in kratki kulturni program, nato smo se odpravili proti kraju nastanitve. Zvečer so na sestanku Sabini zagotovili, da imajo na občini tudi našo zastavo, hkrati so se opravičili za pomoto.

Nedelja, 24.2.2013

Zgodaj odidemo na zajtrk. Sledi ogled proge in uradni trening smuka z merjenjem časa. Obe vožnji je Anja opravila uspešno, z ozirom na to, da se je s to disciplino pričela ukvarjati šele pred mesecem dni. Ob koncu prve vožnje je imela Anja četrti najboljši čas, z drugo vožnjo pa je pristala na tretjem mestu za Terezo Kmockovo iz Češke republike in Reo Hraski iz Hrvaške. Pomembno je poudariti, da sta obe tekmovalki od Anje starejši, rojeni sta leta 1992.
Po treningu je sledilo kosilo. Popoldne je minilo bolj v znamenju počitka pred jutrišnjim smukom. Serviser Ivo je poskrbel za smučke, Anja pa opravi trening kondicije (tek na dva kilometra, raztezalne vaje). Po večerji ogled posnetkov in pisanje poročila.

Po dnevniškem zapisu Sonje Drev