Svetovno prvenstvo invalidov v alpskem smučanju

V Kranjski Gori so slovesno z mimohodom vseh sodelujočih reprezentanc odprli svetovno prvenstvo v alpskem smučanju za športnice in športnike invalide, prva tekma bo na sporedu v ponedeljek, 21. januarja. Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Boruta Pahorja, ki se bo prvenstva udeležil v sredo, 23.1.

Več kot 120 smučark in smučarjev se bo uvodoma merilo na smučišču v Podkorenu, današnja otvoritev pa je potekala v alpski vasici v središču mesta. Zbrane je uvodoma v imenu organizatorjev pozdravil Milan Sajovic, direktor podjetja Hit Alpinea, ekipe in prisotne je nagovoril tudi župan občine Kranjska Gora Janez Hrovat.

Eminentna gosta

Zbrani so pozdravili tudi Andrewa Parsonsa, predsednika mednarodnega paraolimpijskega komiteja, in dr. Jerneja Pikala, ministra za izobraževanje, znanost in šport.

„V čast mi, da sem z vami v Kranjski Gori. To je zgodovinsko svetovno prvenstvo, ki ga prvič organizirata skupaj dve državi,“ je v svojem nagovoru dejal Andrew Parsons, ki je zaželel vsem športnicam in športnikom uspešne nastope.

“Šport povezuje. V naslednjih dneh bo v Kranjski Gori povezal 120 para športnic in športnikov in dve soorganizatorski mesti. Kjer je bila 100 let nazaj še vojna, danes športniki povezani tekmujejo in nam dajejo pozitivno sporočilo sodelovanja,” je pristavil dr. Jernej Pikalo, ki je svetovno prvenstvo tudi slavnostno odprl.

Slivnik na štartu

Dobro razpoloženje je bilo tudi v slovenskem taboru, saj je dopoldanski trening potrdil, da bo 19-letni Jernej Slivnik kos naporom in da bo kljub poškodbi rame lahko štartal v ponedeljek

„V soboto je Jernej opravil trening. Bolečina v rami je popustila. V nedeljo bo počival. Če prenese dobre vožnje s treninga na tekmo, nas čaka dober nastop,“ je optimistično razpoložen Slivnikov trener Roman Podlipnik.

Na slovesni otvoritvi so prisegli športnice in športniki, sodniki in trenerji. V imenu športnikov je slovesno zaprisego opravil Jernej Slivnik.

Svetovno prvenstvo v paraalpskem smučanju:

Kranjska Gora:
19.1. otvoritev tekmovanja ob 17.30 v središču Kranjske Gore
20.1. prost dan
21.1. veleslalom (M) (1. tek 10.00, 2. tek 13.15, razglasitev in podelitev medalj 16.30)
22.1. veleslalom (Ž) (1. tek 10.00, 2. tek 13.15, razglasitev in podelitev medalj 16.30)
23.1. slalom (M) (1. tek 10.00, 2. tek 13.15, razglasitev in podelitev medalj 16.30)
24.1. slalom (Ž) (1. tek 10.00, 2. tek 13.15, razglasitev in podelitev medalj 16.30)

Sella Nevea:
29.1. smuk (M/Ž)
31.1. superkombinacija (M/Ž)
1.2. superveleslalom (M/Ž)
1.2. zaključna slovesnost