Tadej Enci želi teči v finalu svetovnega prvenstva

Uvrstitev v finale teka na 400 metrov, je želja Tadeja Encija in temelj za uspeh najboljšega gluhega atleta na svetovnem dvoranskem prvenstvu v Talinu, ki bo potekalo med 14. in 17. marcem.

Bodoči inženir mehatronike, manjka mu še diploma, šestkrat tedensko vadi s trenerjem Gregorjem Doberškom, ki hvali Encijevi zagnanost in prizadevnost. 25-letnik se na prestižno tekmovanje pripravlja vso zimo. “Indoori” so specifične tekme, zato sta se v novi novomeški atletski dvorani udeležila številnih tekem, ki sta jih s trenerjem izkoristila kot pripravljalne. Tadej je tekmoval tako na 400 metrov, kot tudi na  200, poleg tega pa uril formo z intervalnimi teki. Trener Doberšek ocenjuje, da ima Tadej: »v letošnjem letu bistveno boljši občutek za 400 metrski tek v dvorani. Tudi rezultati na teh tekmah so dobri. Višek forme pa načrtujeva ravno v času svetovnega prvenstva«, je optimističen Doberšek. Zadnje 10-dnevne priprave pred odhodom v Talin sta opravila v Beogradu.

Tadejev osebni rekord v dvoranskem teku na 400 metrov je 49,84. Že uvrstitev v finale je izjemen dosežek. Da vzameš medaljo v finalu, pa so sanje vsakega šprinterja. Na tekmah v dvorani je ogromno prerivanja, zunaj to odpade. Doberšek pojasni: »Tek na 400m razdalji je v dvorani specifičen in zaradi tega toliko bolj zanimiv za gledalce, saj tekači za razliko teka na prostem po 160 metrih zapustijo svoje steze in se zvrstijo na prvi oziroma drugi stezi, kjer pa dostikrat pride tudi do prerivanja in različnih taktičnih zamisli. Lahko si predstavljate, kako izgleda, ko ima vseh šest tekačev v glavi svojo taktično zamisel, ki jo mora udejanjiti na meter široki stezi. Ravno zaradi tega me tek na 400 metrov v dvorani vedno bolj spominja na smučarski kros. Slednje je sicer zanimivo za gledalce in vse privržence kraljice športov za same športnike pa manj«. Poleg tega pa so tovrstna tekmovanja za šprinterje na 400 metrski razdalji izjemno naporna, saj na vso moč v dveh dneh tečejo kar trikrat. Treba bo res iz teka v tek, najprej v četrtek 14. marca kvalifikacije in polfinale, nato v petek (15. marca) finale, kjer lahko Enci šele začne razmišljati o medalji.

V disciplini na 400 metrov se obeta močna konkurenca. Nastopilo bo 40 atletov iz 23 držav. Med njimi bodo nastopili najboljši gluhi šprinterji, kot so Suzen Yasin (TUR), Koss Taylor (USA), Almira Espinosa Roberto (CUBA), Osawai Satoshi (JPN),  Rudenko Dmytri (UKR) in Drach Sergi (UKR). Boj za medalje bo neizprosen, saj so ti atleti nosilci medalj tako iz evropskih in svetovnih prvenstev, kot tudi olimpijskih iger. Prav tako beležijo boljše osebne rekorde od Encija. Doberšek pojasni, da najboljši tekači na svetu trenirajo v neprimerljivo boljših pogojih kot Enci: » z atletiko se ukvarjajo profesionalno, saj so praktično vsi zaposleni v državni upravi (policija, vojska, carina), imajo na razpolago neomejena sredstva in so 365 dni v letu na pripravah. Konkurenca je izjemna, kljub temu pa  najin cilj ostaja uvrstitev v finale, kjer bo na voljo šest stez za najhitrejše, ki se bodo prebili skozi sito kvalifikacij in polfinala«.

Tina Grošelj