Uspešna motivacijska delavnica ŠZGS

Športna zveza gluhih Slovenije je v soboto, 7. oktobra 2017 v veliki dvorani društva DGN Ljubljana organizirala motivacijsko delavnico za gluhe in naglušne športnike. Tema delavnice je bila »Razvijanje lastne motivacije in motivacije drugih«. Delavnico sta vodila priznana strokovnjaka, športna psihologa Andreja Holsedl in Blaž Zagorc, ki sta v svoji uspešni karieri pomagala neštetim vrhunskim športnikom.

Gluhi in naglušni športniki so se med treningi in tekmovanji večkrat soočali z upadom motivacije, ki jih je pripeljal tudi do slabših rezultatov. Psihologa sta jim predstavila razne načine, kako prepoznati vzroke, tako imenovane ugašalce motivacije ter kako jih odpraviti. Med udeležence delavnice sta psihologa razdelila testne obrazce, kamor so vpisovali svoja videnja in izkušnje, ko jim je motivacija padla sredi priprav ali tekme.

Psihologa sta pripravila prijetno presenečenje, ko sta pripeljala znano atletinjo Marušo Mišmaš. Mišmaševa je specialistka za srednje proge in je nosilka državnega rekorda v teku na 2000 in 3000 metrov z ovirami. Nastopila je na Svetovnem dvoranskem prvenstvu v atletiki 2014 v disciplini tek na 1500 metrov ter na Svetovnem prvenstvu 2015 na 3000 metrov z zaprekami. Predstavila jim je zanimive izkušnje, kako je zaradi poškodb bojevala z pomanjkanjem motivacije in jih rešila.

Naslednje presenečenje, ki ga je pripravila Športna zveza gluhih Slovenije, je bil Darko Đurić, plavalec-paraolimpijec, ki se je rodil brez obeh nog in leve roke. Je dvakratni svetovni rekorder na 50 metrov v svoji kategoriji. Opisal je svojo športno pot, njemu ni bilo lahko zaradi invalidnosti, a je vztrajal na tem in iskal razne načine, kako sebe motivirati.

Na koncu je vodstvo ŠZGS predstavilo udeležencem delavnice oba zakona, ki urejata področje športa, ki sta bila letos sprejeta. To sta Zakon o športu in Zakon o dodatku k pokojnini za delo in izjemne dosežke na področju športa. Obrazložilo je vsebino nekaterih ključnih členov, ki se nanašajo na šport invalidov oziroma šport gluhih.

Med udeleženci delavnice je bila izražena želja, da bi v prihodnje večkrat imeli podobno motivacijsko delavnico, iz katerih bi potem črpali dragocene izkušnje in ugotovitve za uspešne priprave in tekmovanja.

Foto: Sabina Hmelina, Vanessa Buljubašić