Kaj je slušni aparat?

Slušni aparat, elektronski pripomoček zaušesne ali v ušesne oblike. V osnovi slušni aparat sestavljajo mikrofon, slušalka (zvočnik) in ojačevalni blok, ki ga napaja majhna baterija.

 

Zaradi razvoja digitalne tehnologije in napredka elektronike, so danes slušni aparati tako majhni, da so v sluhovodu skoraj nevidni. Kljub majhnosti ni kakovost predvajanega zvoka nič slabša. Predvajanje zvoka je primerljivo z jasnostjo zvoka z zgoščenke.

 NAZAJ

Različne oblike slušnih aparatov

Različne vrste slušnih aparatov

Čeprav slušni aparat uporabniku ne more povrniti normalnega sluha, mu lahko v veliki meri pomaga premagati težave, ki jih ima zaradi okvare. Eden najpogostejših problemov, s katerimi se srečujejo uporabniki slušnih aparatov, je moteči hrup v ozadju. Računalniški čipi, ki so danes sestavni del najbolj izpopolnjenih slušnih aparatov, so sposobni zmanjšati hrup in učinkovito, enostavno in samodejno poudariti govor.

 

NERESNICE O SLUŠNIH APARATIH

 

Ljudje imajo veliko predsodkov glede uporabe slušnih aparatov.

Mnogi še vedno verjamejo:

  • da so slušni aparati veliki in nerodni,
  • da neprestano piskajo,
  • da potrebujejo daljinski upravljalnik, ki je velik kot tisti, ki ga uporabljajo za televizor,
  • da je ravnati z njimi in jih vzdrževati zelo zapleteno,
  • da s slušnim aparatom nič bolje ne slišiš,
  • da so zelo dragi.

Na srečo nič od naštetega ne drži.

 

Najmanjši slušni aparat, ki je danes na trgu, ni večji od kavnega zrna. Tudi težava s piskanjem je precej manjša. Večina slušnih aparatov deluje samodejno, programirani pa so skladno s potrebami vsakega posameznega uporabnika, zato je ravnanje z njimi enostavno. Vzdrževanje ušesnega vložka je preprosto, če se uporablja čistilni pribor, ki je zanj namenjen. Država vsaki zavarovani osebi, ki ima urejeno osnovno zdravstveno zavarovanje, v Republiki Sloveniji zagotavlja brezplačen standardni slušni aparat.

NAZAJ

RAZLIČNE VRSTE SLUŠNIH APARATOV

 

Danes poznamo tri glavne vrste slušnih aparatov: zaušesna, v ušesni, sluhovodni.
 
Zaušesni slušni aparat je sestavljen iz plastičnega ohišja, v katerem so na-meščeni elektronski Zaušesni slušni aparat s funkcijo Telementi. Od tod se ojačan zvok prenaša skozi prozorno plastično cevko do ušesnega vložka (olive). Plastična cevka je pritrjena na kljukico zauheljnega slušnega aparata in predstavlja povezavo z ušesnim vložkom, ki je nameščen v sluhovodu uporabnika. Zelo pomembno je, da se ušesni vložek (oliva) dobro prilega sluhovodu in je pravilno vstavljen. To uporabniku omogoča, da v polni meri izkoristi možnosti, ki mu jih daje slušni aparat. Poleg tega dobro prilegajoč se in pravilno vstavljen ušesni vložek preprečuje akustični povratni vpliv ali tako imenovano piskanje. Cevka mora biti pravilne dolžine, biti mora mehka in upogljiva. Glasnost se prilagaja samodejno ali ročno z regulatorjem glasnosti, ki je v obliki majhnega vzvoda ali kolesca. Večina modelov zauheljnih slušnih aparatov ima tudi stikalo T (tuljavica), ki omogoča sprejemanje zvokov, prenesenih preko induktivne zanke. Pri nekaterih modelih je v baterijski del vgrajeno stikalo za vklop/izklop; pri ostalih pa je stikalo za vklop/izklop združeno s stikalom T.

Na voljo je široka paleta različnih modelov zaušesnih slušnih aparatov z različnimi možnostmi prilagajanja. Najmočnejši zaušesni slušni aparati pomagajo ljudem s težkimi okvarami sluha. Tisti z usmerjenim mikrofonom olajšajo uporabniku poslušanje v hrupnem okolju, ker zvok, ki prihaja od spredaj, ojačujejo bolj kakor tistega, ki prihaja od zadaj. Nekateri modeli so opremljeni z daljinskimi upravljalniki, s katerimi izbiramo različne programe poslušanja v različnih zvočnih okoljih, nekateri pa to opravijo samodejno.

 

V ušesni slušni aparati. Knopf im OhrZa razliko od zaušesnih slušnih aparatov so v ušesni slušni aparati nameščeni v ušesu in so sestavljeni iz enega samega dela (ohišja), v katerega so vgrajeni elektronski elementi. Ohišje je izdelano po odtisu ušesa posameznega uporabnika. Ta vrsta slušnega aparata deluje najpogosteje popolnoma samodejno, le pri nekaterih modelih je možno ročno prilagajanje glasnosti s pomočjo majhnega vzvoda ali kolesca. Baterijski del ima pri nekaterih v ušesnih modelih vgrajeno stikalo za vklop/izklop, pri ostalih pa je to stikalo združeno z regulatorjem glasnosti. Običajno se naročajo – če to dopušča prostor – v ušesni modeli s stikalom T (tuljavica) za sprejemanje zvokov preko induktivne zanke.

 NAZAJ

Sluhovodni slušni aparati. Že ime nam pove, da so sluhovodni slušni aparati nameščeni globoko v sluhovodu. v sluhovodnislušni aparatiKljub svoji majhnosti se lahko vušesni slušni aparat ponaša z vsemi prednostmi najnovejše tehnologije in enako kakovostjo kot večje vrste. Ker so v sluhovodu skoraj nevidni, nihče ne opazi, da nosite slušni aparat. Lega sluhovodnega slušnega aparata globoko v sluhovodu zagotavlja naravno udobje poslušanja. To predvsem zmanjša težave, ki jih povzroča šumenje vetra, olajša pogovor po telefonu z normalno slušalko in pomaga določiti, od kod prihajajo zvoki. Sluhovodni slušni aparati običajno delujejo popolnoma samodejno in nimajo prostora za dodatno ročno upravljanje. Baterija je nameščena pod pokrovčkom slušnega aparata, ki ima tudi funkcijo stikala za vklop/izklop. V sluhovodni slušni aparat ni možno vgraditi tuljavice.

Za ljudi, ki imajo težave s sluhom, je poslušanje na javnih mestih (kino, gledališče, cerkve …) in na sestankih izredno težavno. Včasih so ti prostori dodatno opremljeni s sistemom induktivne zanke. Če ima vaš slušni aparat stikalo T (telefonska tuljavica), lahko z vklopom tuljavice poslušate zvok, ki se prenaša preko induktivne zanke, namesto zvoka, ki ga sprejemate preko mikrofona slušnega aparata. To pomeni, da slišite zvok neposredno, da je popolnoma brez motenj in odbojev, ki se pogosto pojavljajo in motijo poslušalca. Tudi drugi javni prostori (npr. pošta, avtobusne, železniške postaje…) bi morali biti opremljeni s sistemom induktivne zanke, pa žal še niso.
 
Mnogi modeli zaušesnih slušnih aparatov so lahko danes povezani s posebnimi sistemi FM, ki so uporabnikom v veliko pomoč, še posebej v šolah, na sestankih in na delovnem mestu. Oseba, ki govori, uporablja majhen brezžični mikrofon, ki prenaša govor po posebni radijski frekvenci FM. Signal se ujame v majhen brezžičen sprejemnik, ki je nameščen na spodnjem delu zaušesnega slušnega aparata ali pa sprejemnik oseba nosi kot indukcijsko zanko okoli vratu, in sprejemnik pošlje jasen in ojačan zvok neposredno v uho. FM sistem se lahko uporablja tu brez slušnega aparata, v tem primeru se na sprejemnik namestijo slušalke. To se uporablja v primeru, ko slušni aparat nima vgrajene tuljavice ali ko možna namestitev sprejemnika na slušni aparat.
 
Čeprav slušni aparat ne more povrniti prvotne slušne sposobnosti, lahko iz njenih ostankov naredi kar največ. Slušni aparat je zato edina pot k vrnitvi v aktivno življenje. Najnovejša tehnologija nas je pripeljala tako daleč, da lahko nudimo popoln nadomestek za skoraj vsako individualno slušno okvaro.

NAZAJ

Vir: Widex